RUM & CACHACA

RUM je destilát vyrobeny buď přímo ze zkvašené šťávy cukrové třtiny nebo z melasy, případně třtinového sirupu. Přestože každý rum je jiný, platí jedno pravidlo pro všechny rumy – základní surovina musí být ze 100% cukrová třtina. Většina rumů zraje v sudech a do láhve se dostává jako směs. Oproti například whisk(e)y nebo koňaku neexistují téměř žádná pravidla či nařízení.

Agricole rum (zemědělský rum, agrikolární rum) je termín z frankofonní částí karibských ostrovů, kde se destiluje rum. Většina rumů je vyráběna z melasy cukrové třtiny a název "agricole" říká, že je při výrobě místo melasy používána přímo šťáva z cukrové třtiny. Agricole rum by se dalo přeložit jako "třtinový rum".

Melasa je výraběna vysokou templotou tak ať se z cukrové třitiny dostane, co nejvíce cukru. Agricole rum je vyrýběn fermentací přímo cukrové třtiny. Vznikne z něj destilát, který má čirou barvu.

CACHACA (čteme kašasa) je tradiční brazilský národní alkoholický nápoj známý též jako brazilský rum. K výrobě Cachacy se používá samotná šťáva z cukrové třtiny, nikoliv odpadní melasa. Cukrová třtina se nejdřív lisuje, vylisovaná šťáva se nechává kvasit a nakonec prochází destilací a ředěním. Proces výroby cachaçy je stejný jako u tzv. zemědělských rumů (rum agricole) z Francouzských Antil, Haiti, Dominiky a Svaté Lucie. Nejkvalitnější druhy se nechávají dozrávat v sudech (Amburana wood, Balsamo wood, Cabriúva a Carvalho). Obsah alkoholu je 38 - 40 % .

Slangově se cachaça nazývá pinga, caninha nebo aguardente. Nejznámějším koktejlem z cachaçy je Caipirinha.

 

Řadit dle:
Kontaktní formulář
*
*
*

Položky označené * (hvězdičkou) jsou povinné.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.